GemHis
Historische Gemeenten & Steden, Dorpen, Buurtschappen en Gehuchten
1859

Bij genealogisch onderzoek kom je vaak namen van plaatsen en gemeenten tegen die tegenwoordig niet bekend zijn.  Uitgebreider onderzoek naar specifieke plaatsen levert meestal wel resultaat op, maar het is lastig zoeken.  Uit die behoefte zijn deze pagina's met historische plaatsen en gemeenten gemaakt.
De database bevat alle namen van plaatsen (steden, dorpen, gehuchten, buurtschappen, boerschappen en veldnamen) uit de Volkstelling 1859 aangevuld met namen uit eerdere volkstellingen:  8.773 plaatsen (plus vele spellings­varianten) in 1.138 gemeenten (heden zijn er 344 gemeenten).

Daarnaast zijn alle gemeenten die vóór 1859 zijn opgeheven of ná die tijd zijn opgericht ook opgenomen, waarmee het totaal van 1.480 gemeenten wordt bereikt.  Bij een gemeente die (ná 1830) is opgericht, wordt aangegeven uit welke deze is ontstaan;  bij een gemeente die is opgeheven, wordt aangegeven waar het gebied naar toe is gegaan (allemaal klikbare links).  Grenscorrecties worden niet aangegeven.

Voor huidige plaatsen en gemeenten, zie Metatopos.eu.

 • English version not yet available.  

  Gebruik

  In de meeste schermen ziet u rechts-boven een blauw vraagteken in een wit veld;  als u hierop klikt krijgt u aanvullende uitleg.
  In het linker paneel ziet u deze vraagtekens bij de mogelijkheden tot gebruik.


  Correcties en aanvullingen zijn welkom bij
  © Philip van Diemen.