Spelling

In principe is de spelling uit de bronnen aangehouden, met alle merkwaardigheden:

Verder is de spelling in de Volkstelling alles behalve consistent.  Waar er méér spellingen zijn gehanteerd (of de lees­baarheid van de tekst dubieus is), zijn die spellingen opgenomen gescheiden door een "/".  Waar duidelijk fout –ook ambtenaren maken fouten– is de naam aangepast.

Veel plaatsnamen komen vaker voor.  Soms ook wordt een plaats twee keer genoemd omdat die op een gemeente­grens ligt (met andere woorden, een deel van de plaats ligt in één gemeente, de rest in een andere gemeente).

Bij gescheiden administraties in Ambt... en Stad... zijn de woorden hier omgekeerd om de namen bij elkaar te brengen.  Dus "Ambt Hardenberg" staat hier als "Hardenberg Ambt", en staat dus direct voor "Hardenberg Stad".

Het is natuurlijk mogelijk dat er een (tik)fout in de plaatsnaam voorkomt.  Correcties, aanvullingen en opmerkingen –ook over de werking van deze pagina's– zijn welkom.

Zoeken:  vanwege de inconsequente spelling is het handig om 'wildcards' te gebruiken bij het zoeken.  Standaard wordt al vóór en ná de zoekstring een % gezet (tenzij men de wildcards uit vinkt), maar bij namen die mogelijk bestaan uit twee woorden kan men zelf een wildcard zetten.  Bijvoorbeeld "Noord_Laren" voor "Noord Laren" en "Noord-Laren", of "Noord%Laren" om ook "Noordlaren" te vinden.

=O=